Şarbon Hastalığı Nedir?

      Şarbon hastalığının mikrobu Bacillus antracis denen bir bakteridir.  Fransızca kelime olan şarbon kara leke anlamına gelmektedir.
Toprakta veya meralarda bulunan bakterilerin hayvanlarla teması nticesinde bulaşan bu hastalık ölümcüldür.  Akciğer ve bağırsak yolu ile iki türlü bulaşabilir.  Şarbonun insandan insana bulaşması ise  son derece küçük bir ihtimaldir.  Ülkemizde de dünyada da bütün şarbon olgularının yaklaşık yüzde 95'i bu şekilde ortaya çıkar.  Bakteri sporların derideki kesik veya sıyrıklardan girerek deri içerisinde depolanması sonrası gelişir.
    İnsanlara ise hayvan ürünlerindeki sporların ağız yolu ile alınımı ile bağırsaklara yerleşir.  Tedavide geç kalınması halinde hastalık ölümcül olabilmektedir. Solunum yolu ile bulaşması halinde çok tehlikelidir.  Bu bakterinin yer aldığı hayvanların etinin tüketilmesi durumunda bakteri bireyin bedenine yerleşir. 
     Laboratuarlarda yapılan çalışmalar esnasında  dikkat  edilmezse şarbonun bulaşması söz olabilir.  Genellikl akciğer şarbonunda yüksek dozda antibiyotik kullandırılır.  Kişi koruma altına alınmalı ve bir an önce tedaviye başlanmalıdır.
      Hastalık görüldüğünde ateşi bulunmayan  hayvanlar anında aşılanır.  Hastalığın meydana çıktığı yerde hayvanlar en az beş sene süre ile aşılanmalıdır.  Aşı gerçekleştirdikten 10-14 gün içinde bağışıklık gelişir.  Ayrıca hayvan sürüleri şarbon sporlarının olduğu alanlardan uzak tutulmalı ve otlar yakılmalıdır.
       Şarbon hastalığının insandan insana geçişi saptanmamıştır.Ancak bağırsak veya solunum yoluyla  bulaşması durumunda hasta hemen tedaviye alınmalıdır.
Daha yeni Daha eski